top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverProeflokaal De Serre

Groen van het seizoen #1

Zo vroeg in het jaar al met je zonnebril op een terrasje pakken. Het is toch niet te geloven? Gelukkig gaat het aloude 'maart roert zijn staart' dit jaar op en kunnen we nog even genieten van al het lekkers dat de natuur ons 's winters te bieden heeft. Nu is het moment, want deze groenten zijn tot eind maart op hun allerbest!

1. Pastinaak

Een echte topper voor in je Sunday roast is pastinaak vanwege de lekker zoete smaak. In de wortel zit meer zetmeel dan 'gewone' wortels. Dit zetmeel verandert door de kou in suiker, wat de zoetigheid veroorzaakt. Om die reden is pastinaak in de winter zoeter dan in de herfst. Het suikergehalte kan oplopen tot wel 5%.


2. Schorseneer

'Scorzonera' (letterlijk vertaald: zwarte schil) komt oorspronkelijk uit het middellands zeegebied. De aardse smaak maakt de wortel een perfecte tegenhanger van zoete ingrediënten, zoals winterpenen en sjalotjes. Het schillen van schorseneer is wel een uitdaging, omdat er plakkerig melksap uit de wortel komt. Tip: met keukenhandschoenen aan is het een stuk beter te doen.


3. Koolraap

Niet te verwarren met knolraap, een veel kleinere, zomerse groente, is koolraap echte winterse kost. Vroeger verbouwde men de inmiddels 'vergeten groente' om zowel hun eigen honger te stillen als die van het vee. Koolraap is rijk aan calcium en vitamine C en daarom een echte aanrader voor wie groot en sterk wil worden!


4. Spitskool

Spitskool is een sappigere, wat beter verteerbare variant van witte kool. Binnen een recordtijd van maar liefst zes weken is deze groente klaar voor de oogst. Vandaar het gezegde 'groeien als kool'. Ook voor de niet-zo-Hollandse pot leent spitskool zich goed. Probeer het bijvoorbeeld eens met de Arabische specerijenmix Ras el Hanout of de kleurbom kurkuma.


5. Spruitjes

Wist je dat Nederlandse spruitjes in New York immens populair zijn? Voor bijna 3 miljoen euro per jaar importeren de Amerikanen deze groene jongens, die vroeger de grootste nachtmerrie van menig kind waren. Tegenwoordig weten we beter dan onze spruitjes grijs te koken: wokken of grillen haalt het beste in ze naar boven.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page